Hi pembaca semua!!!

Terima kasih kerana datang melawat, membaca karya-karya dalam blog ini dan terima kasih juga kepada semua yang menyokong Yuri. Yuri rasa happy sangat dengan kehadiran korang dalam hidup mahupun alam maya Yuri ni.

Segala komen dan sokongan sentiasa dan akan terus membakar semangat Yuri untuk terus berkarya menggunakan nama pena ayu munawer.

Semua karya di dalam blog ini adalah ilusi, imaginasi serta daripada pengalaman hidup. Dan yang paling penting, semua karya di sini adalah hasil karya Yuri. Mohon supaya tiada copycat dekat sini... tqvm

Harap korang terus menyokong dan beri komen mahupun kritikan untuk Yuri memperbaiki sebarang kekurangan.

P/S: Untuk makluman, karya "Dia Si Jantung Hati" akan dihentikan penerbitannya di sini atas sebab rombakan besar-besaran plot cerita. Justeru itu, judulnya juga bakal berubah. Maaf atas sebarang kesulitan. Harap korang setia menunggu dan menyokong hasil rombakannya nanti okey ^^,
"Aku tak suka kau la" kini diterbitkan di penulisan2u dengan tajuk "JIWA KACAU"..saja nk tukar tajuk. Sebb yuri rasa cam lg sesuai je tajuk ni..lebih pendek n ringkas hehe ada ka yuri edit2 skit. Harap u all x kesah nk singgah baca :-)
Sudi-sudilah berkunjung ke official blogshop yuri di http://decodanmakan.blogspot.com yer. Walaupun rupanya masih macam blog biasa, yuri pun masih belajar lagi macam mana nak upgradekannya. Macam-macam ada. Nak tau apa yang ada, kenalah singgah.

Terima kasih (^^,)v

Thursday, February 27, 2014

Misi mencari bunga tiruan

Ok... lama tak update novel kan. Hari ni, sori eh... blom sempat lagi nak update n3 cerita. Sebab ada cerita lain nak habaq hehe... n sori ler kalau n3 yuri ni susah nak baca sebab hilang perenggannya. Tak taulah nape..ape jadik kat komputer ni ntah, dah taip molek2 pon, bila save and publish, gini ler rupanya. Nak citer ni, hari tu yuri dok menyerang Fah Lean Floral Trading kat Balakong. Cewah, serang tu hihi... actually nak cari bunga tiruan yang cantik and murah. Boleh aje beli kat Ayer Itam on the way balik kampung tapi emm... tu lah, takut tak sempat nak menyinggah. Tu je. Tapi sebelum ni pun ade jugak yuri dok survey bunga kat ayer itam masa beli barang hantaran lain. Kat Fah Lean Floral ni, boleh tahan cantik and murah. Ikot la.. yang mahal pun ada. So, kalau orang yang tak suka bunga ni kata bunga tu cantik, cantik la kot hahaha yang penting, still in my budget yang memang limited hehe masa yuri datang tu, kebetulan lak ada certain bunga yang dia wat promotion dekat level bawah. Tapi jap! Jom tengok level atas dulu. Jadinya, kenalah buka kasut and daki ler tangga besi naik ke tingkat 2. Fulamak! Tergamam sekejap tengok beratur bunga kat depan mata. Laju-laju yuri lalu setiap lorong nak pilih bunga yang dicari. Mau juling mata ni tengok. Yuri actually nak cari bunga yang kecil2, halus2..comel2, just sebagai pelengkap aje la tok main flower yang dah sedia ada. Bunga2 ni ade kat bahagian belakang... ada yang 4 tangkai RM10 (setangkai RM3)dan ada yang 3 tangkai RM10 (setangkai RM3.50). Bunganya sama aje rupa dia untuk 2 kumpulan bunga ni but dont be confused. Bunga 3 tangkai tu, bunga dia lagi lebat la dari yang 4 tangkai (lagi banyak daun). Pastu, nak dapatkan harga RM10 tu, kena make sure ambil bunga yang kod sama aje. Tak boleh campur dengan bunga kod yang lain yer. Walaupun bunga dia serupa, but make sure daun dia pun sama yer. Ada yang tak sama tau. Nak selamat, korang tengok ler kod dia. Nanti tak pasal-pasal jadi cam yuri, kena naik balik masa nak bayar tu cari pasangan bunga2 tu yang sama kod sebab ada yang rupa daun dia lain. Kaunter bayaran dah ler kat bawah, depan pintu masuk huhu T_T Berlari la yuri sebab kejar masa plak masa tu. Double huhu TT_TT Kat level atas tu ada jugak jual macam2 barang2 gubahan macam gabus, reben, kain net, dawai, etc. Gubahan antaran dah siap pun ada. Kat level bawah, ada jual beg goodies. Sori la, yuri xde snap apa2 gambar sebab pening kepala nak pilih bunga. Ambik yang ni, berkenan yang tu. Jap lagi, kenan kat yang sana tu plak. Pastu cantum2, imagine bunga yang dah memang kat kampung tu, kena ke tidak ek... emmm.... hai... cam nak bik semua je. Balik nanti baru main-main cantum boleh? Hehe... tapi tak leh, I told myself "bajet limited yuri!" Sudahnya, mmg yuri beli yang 4 tangkai RM10 aje... ada la berapa tangkai 12 tangkai kot. pastu terbekenan plak dengan bunga ros kat bawah, ada 30% plak hehe...rembat gak la untuk wat bunga tangan yuhuuu (padahal tak tau lagi baju color ape. Hampeh kau yuri!) Kat mana Fah Lean ni? Kat taman industri selesa jaya, balakong. Korang kalau ada gps, search aje nama fah lean floral, terus gps tunjuk jalan nak pergi sini. Dia buka setiap hari (kata staf dia ler).. 10 pagi sampai 7 petang. Ni kena minta komisyen kat diorang ni dah cam dok promo plak kat sini hihi OK...kalau nak compare dengan ayer itam, tak banyak beza. Ada yang sini lagi murah, ada yang ayer itam lagi murah, ada yang sama aje harganya. Tu aje... sekian (^^,)

Wednesday, February 19, 2014

Apa yang PERLU dan TAK PERLU untuk ke Korea: Tanya diri

Lagi-lagi Korea... dah berkurun rasanya yuri terbang ke Korea Selatan.. sempat la jugak merasa udara Incheon, Seoul dan tak lupa Jejudo.. Tapi tulah, sebab sekarang ni makin ramai plak kawan yuri nak ke sana lagi. Hai, rasa terpengaruh tu memang ade..tpp hmmm...bajet nak guna untuk perkara lebih penting. So, tujuan hari ni nak bercerita pasal Korea ni pasalnya..emm tau ramai orang yang akan excited semacam bila nak ke sana. tak tau la nape tapi yuri dulu pun gitu. Plan macam2 nak bawak tapi tak jugak bawak sebab rasa tak perlu. Dulu yuri pergi dalam awal Mac. Lebih kurang lepas winter. So pada sesiapa yang nak pergi bulan mac ni... kalau terasa terlambat baca entry ni (erk! yuri yang lambat citer kan hehe)..tak apa, maybe boleh jadik panduan pada sesape yang blom pegi lagi hehe. Dah tau bulan 3 ni baru aje lepas winter kan... so suhu dekat sana memang sejuk lagi. Nak tunggu spring lebih kurang april nanti. Masa yuri pergi dulu, serius sejuk sampai mulut keluar asap gitu haha. So, kalau rasa tak tahan sejuk, sila bawak winter coat yerk. Yuri tak suggestkan long john. Tau ape tu long john? Yuri pon tak brapa tau tapi biasanya orang sibuk nak beli long john kalau time sejuk. Kalau rasa tak mau pakai baju tebal2, belilah. Bagi yuri tak payah! Hehe. Sebab yuri memang suka pakai baju dua lapis... short sleeve blouse with inner...pastu pakai lagi singlet (ape org pompuan panggil? errkkk tak ingat :p)... kan dah cukup berlapis tu. So, tak payah nak tambah long john plak. kalau korang tak tahan sejuk, emmm silalah pakai. Yang penting, winter coat. Yuri survived aje ngan light sweater biasa yang yuri pakai kat Malaysia ni. Haha. Nak tau kenapa? Sebab yuri ade banyak pembekal haba cam lemak hahaha Actually yuri bergantung kat ape yang yuri pegang. Anggota pertama yang akan rasa sejuk dan terus buat kita rasa sejuk ialah tangan. Jadinya, yuri akan pakai sarung tangan. Biaq pi la kalau tengok orang Korea tak pakai sarung tangan. Yuri bukan orang Korea. I'm Malaysia, negara tropika. So, rasa diri tak tahan sejuk, pakai ajelah. Sarung tangan tak payah nak beli yang mahal2. As for me, nak pergi oversea negara sejuk ni mungkin sekali je seumur hidup. So, setakat beli dekat Daiso RM5 sepasang. habis citer. jadinya, sarung tangan memang perlu. Kalau jalan pagi and malam, memang diperlukanlah. Kalau tengah hari takpe. Boleh tahan lagi. Stokin pun yuri beli dekat daiso jugak. Yuri beli yang tebal dari biasa... yang jenis wool sebab masa tido pun nak pakai yang jenis ni. Kalau tak pakai stokin, kaki yuri akan sejuk and mudah nak kejang. Masa tu, yuri pakai pun kaki masuk angin jugak sampai terdingkut-dingkut yuri jalan sebab kejang-kejang. Sigh... nasib baik cik Khai sangat memahami hihi. Dalam poket sweater yuri selalu sediakan hot pad. Hot pad pun yuri beli siap2 kat daiso. Nak beli kat korea pun takde hal. Senang aje nak dapat kat mana2 kedai serbaneka. Harga ikot brapa lama hot pas ni tahan nak bagi haba kat kita. Hot ni plak ada yang jenis lekat terus kat badan (tapi yuri dok lekat kat inner. Takut panas sangat sampai gatal plak kang)...and ada jugak jenis yang letak aje dalam poket. bila kita rasa sejuk, seluk aje poket and ramas2 hot pad ni. Kalau perasan, ramai je Korean sendiri yang pakai mende ni. sebab tu diorang leh selamba pakai skirt pendek hehehe ade kena mengena tak? Hehe Pastu ade lak yang terfikir nak beli vacum bag. Haha! Okey...yuri pon sama! Yuri pun ada beli vacum beg dulu sebab kononnya nak masukkan winter coat dalam tu, so jimat space dalam beg. Tapi kan... winter coat pon xde, nak isi apa lak dalam tu kan. Haha. Kalau rasa nak bawak dua tiga winter coat, or korang malas nak pegang dekat tangan dalam flight...belilah vacum bag ni. Dia akan compresskan winter coat korang untuk simpan dalam beg. Jangan nanti dah sampai baru tercari-cari winter coat korang plak gggggrrrr! Vacum bag ni plak... dah nama pun VACUM bag, so kenalah guna vacum untuk sedut angin keluar dari beg ni. Kalau vacum tu sekali ngan beg tu xpelah jugak. Kalau x? Mana plak nak cari kan Oh ye... kasut. Ha, ada tak yang berangan dan teringin nak pakai boot kat Korea? Ni nak habaq skit... kalau rasa korang akan pakai lagi boot tu, silakan beli hehe tapi kalau setakat gi Korea semata, baik lupakan aje niat nak beli boot kat Malaysia. Orang sana pun tak ramai yang dok pakai boot macam selebriti tu. kebanyakannya lebih selesa dengan snickers or sport shoes aje. Asalkan kasut bertutup. Sesetengah masa boleh lagi pakai sandal atau selipar jepun dalam bulan mac ni haha lain la kalau time winter, memang digalakkan la pakai boot sebab takut licin. Dok fikir nak bawak tu nak bawak ni, jangan plak sampai pasport & tiket flight plak korang tertinggal. Ni kalau tertinggal nangeh kat airport je la. Sayoonara! Haha...bahsa jepang plak kluar hehe Macam yuri dulu, dah yuri memang suka gaya bagpack, takde ler bawak banyak baju. Bagi yuri nak ke sana sebab nak berjalan bukan sebab nak peraga baju, ya tak hehe jangan terasa ek. Lain orang lain pendapat. Kebanyakan guest house kat sana ada sediakan mesin basuh & dryer... boleh siap basuh & keringkan terus. So, baju boleh recycle banyak kali pun. Lagipun, pakai winter coat (as for me pakai sweater la kan) tak nampak sangat pon baju ape yang dipakai kat dlm hehe kalau rasa nak tukar winter coat tu, ha beli aje kat sana. Lagi cantik2, macam2 style ada... and orang cakap murah la jugak So, setakat tu ajelah nak berceloteh hari ni. Apa2 pun tanya diri, apa yang perlu apa yang tak, pastu tanya bajet, apa yang perlu dan apa yang tak perlu hehe