Hi pembaca semua!!!

Terima kasih kerana datang melawat, membaca karya-karya dalam blog ini dan terima kasih juga kepada semua yang menyokong Yuri. Yuri rasa happy sangat dengan kehadiran korang dalam hidup mahupun alam maya Yuri ni.

Segala komen dan sokongan sentiasa dan akan terus membakar semangat Yuri untuk terus berkarya menggunakan nama pena ayu munawer.

Semua karya di dalam blog ini adalah ilusi, imaginasi serta daripada pengalaman hidup. Dan yang paling penting, semua karya di sini adalah hasil karya Yuri. Mohon supaya tiada copycat dekat sini... tqvm

Harap korang terus menyokong dan beri komen mahupun kritikan untuk Yuri memperbaiki sebarang kekurangan.

P/S: Untuk makluman, karya "Dia Si Jantung Hati" akan dihentikan penerbitannya di sini atas sebab rombakan besar-besaran plot cerita. Justeru itu, judulnya juga bakal berubah. Maaf atas sebarang kesulitan. Harap korang setia menunggu dan menyokong hasil rombakannya nanti okey ^^,
"Aku tak suka kau la" kini diterbitkan di penulisan2u dengan tajuk "JIWA KACAU"..saja nk tukar tajuk. Sebb yuri rasa cam lg sesuai je tajuk ni..lebih pendek n ringkas hehe ada ka yuri edit2 skit. Harap u all x kesah nk singgah baca :-)
Sudi-sudilah berkunjung ke official blogshop yuri di http://decodanmakan.blogspot.com yer. Walaupun rupanya masih macam blog biasa, yuri pun masih belajar lagi macam mana nak upgradekannya. Macam-macam ada. Nak tau apa yang ada, kenalah singgah.

Terima kasih (^^,)v

Friday, January 15, 2016

Puting Botol Susu Best

assalamualaikum semua pengunjung yuri-iqmal.blogspot....ececeh sejak lama x berblogging ni cam skema je rase ayat ni hahaha lame dh x tulis mende kat sini sejak sibuk merombak novel. Ade la berkali2 gak merombakny. Tiap kalo bace ade aje nak ubahnye. Pastu x sempat nak siap rombak terpeknen plak. Terus je x larat. Hehe punye la lembik jari ni nak on laptop kan..

Hari ni sempena lebih setahun ler jugak yuri x menulis apa2 pun nk wish selamatahun baru 2016. Azam tahun br nk jg my little boy sebaik2nya. Hah! Berckp pasal anak ni...bile dh namanye ibu berkerja nk x nk terpaksa jugak pikir botol susu ape yg nk gune ms kite dok jauh ngn anak. Yela..xkan hr2 nk bawak anak pi keje ye x. Kalo keje sndr tu lain ler citer. Even susu perahan pon nak gak pakai botol susu. Xkan nk hrp pengasuh bg susu kat anak kite gune cawan, sudu atau syringe.  Kalo la dia terlayan. Org ckp elok ajar anak gune botol sejak dlm pantang lg. yuri pon try la gak. Lgpon susu yuri mmg x brape nk ade. Stres gak. So hubby pakat bg baby fm...drp biar baby x kenyang kan. Cian dia. Seminggu umur baby yuri dh ajar gune botol. Masa tu xde mslh. Baby hisap punyela laju smp abis 1oz. Yuri gune botol pureen bese je..x mahal..takat belas2 je harga dia tok 2 botol 5oz tu. Naik 3minggu pon baby xde mslh nak hisap susu botol smp abis. Dia suka la kot sebab susu mama dia x byk. Dpt yg botol laju je dia hisap.

Ape2 pon susu ibu adlh mknn terbaik tok baby. sambil2 tu yuri sentiasa cari cara camnelah nk tambah susu bdn ni. Teringin sgt nk fully bf babybtp awal2 dh kena campur. Redha je la. Byk2 petua yg yuri amalkan smp skrg mkn lobak putih. Lobak putih ni mmg tmbh kuantiti susu. Tp yuri perasan susu yuri jd cair. Baby lak kalo menyusu lama sesgt. Dh mcm2 lak otak ni pikir. Sebab susu byk ke baby hisap lama. Risau lak kalo susu tu cair n sebabkn baby lmbt kenyang. Mak ckp mkn byk ns bolej tmbh susu n buat baby kenyang gak. Tp mkn berlebihan leh wat perot kite plak yg memboyot. Emmm... pikir dan pikir lg. so yuri x bik ns terlampau byk la konon nk tmbh susu. Tp yuri ganti kurma sbg snek dan mnum byk air kosong. Susu pon yuri x lupe minum. Minum la2 gelas sehari. Kalo x susu yuri ganti ngn milo or holicks. Hai la baby...semua tu mama mkn tok Baby tau. Dulu xde maknalah nk minum air manis panas hr2.  sekrg ni xde la susu yuri byk sesgt2. Sekadar cukup la utk baby. Dpt la wat stok ebm.sikit.

Seminggu sblom keje yuri try bg ebm.yg beku kat baby. Tp of coz la dh cair n pnskan susu tu. Just nk make sure baby x kena selsema bile bg frozen ebm. Sbb yuri ade dgr ade baby yg alah pd ebm beku ni. Setakat ni nmpk mcm ok..tp mslhnye plak baby dh mula xmau botol. Dia ca main2 je mnum susu dlm botol. 2oz pon x abis. Huhu jgn la camtu syg. Tau x setitis susu mama tu pon mama perah dgn penuh harapan menggunung lg. google punta google nk cr jln penyelesaian sbb lg brp hr nk nek keje... org kate biar org lain yg bg. Jgn kite yg bg. Kalo.kite confirm baby demand nk df. Sruh husband bg pon same. Ape kena lak ni. Cari lg jln lain. Tukar puting dr silikon pureen..kpd latex nuk sbb lbh lembut. Pastu ade lak lubang angin supaya baby x hisap gas..so elak.baby kembung ler kirenye. Germany mato lg gitew! Yuri beli katg uardian dlm rm14+. Tp baby still x brape nak. Pastu lepas je yuri cuci puting nuk ni..terus tukar color dr kuning jernih jd keruh. Aik. Mmg yuri ade bace yg latex ni akan serap air tp dh keringkn berjam2 pon masih gitu color dia musykil lak. Rosak ke ape puting ni. yuri pon ape lg..en google jd rujukan plg mudah. ade lak terbaca blog dr indonesia ni ckp pasal puting yg dibuat drp latex ni x sesuai utk susu hangat sebab akan hasilkan satu bhn kimia perangsang kanser. Erkkk! Risau pasal anak..yuri tuar balik ke puting silikon. Beli la puting silikon yg br tp xtau lak yg lubang puting ni ade saiz tertentu. Hahaha mommies to be silalah belajar lebih byk pasal dunia keibubapaan ni ye. Jd u ol xde la silap beli saiz L cam yuri. Simpan jerla smp baby besar. Emmm... baby yuri memang xde la nak sangat. X sebanyak dia minum kat puting gantung ni kan hahahaks. Dah macam2 jenis puting tiruan dah cuba, hasilnya tetap sama. Berabih jer la...kesimpulannya yuri tengok baby yang baru takat 2 bulan ni memang senang sangat nak konfius. Bila yuri nak beri DF pun, dia confirm akan jilat2 dengan hujung lidah dia.. confuse lagi la kot hehehe comel jugak tengok muka confuse baby ni kekekeke

Ada gak tinjau kat en google lagi. Pasal puting apa lagi yang meletop kat pasaran mommies to be. Emm.. rata-rata citer pasal puting & botol pigeon. Yang bestnyer susu xkan menitis selagi x dihisap baby. Sama konsep dengan puting ibu (kekadang puting ibu pon bocor jugak kalo high pressure ye tak hihihi). Putting pigeon ni lebih kurang je dgn puting jenis Avent tapi harganya lebih murahlah. Skali dengan botol paling murah adalah 50++ kot utk botol pigeon ni. Yuri tak cuba lagi sebab dah banyak sangat botol & puting berlambak kat rumah. Bagi rosak dulu la. Baby yuri pon minumlah jugak susu guna botol & puting yang yati sediakan. Macam2 jenis yuri antaq kat rumah pengasuh. Pureen ada, autumnz & bumble bee pon ada. Gasak la nak guna yang mana. Tapi puting cuma yang silicon pureen tu je la. Yang NUK tu memang jadi pekasam je la sebab takut info pasal perangsang kanser tu kan. Uishhh baby lg kot. Imunisasi bdn dia pon x matang lagi. Of coz ler mommies nak bg yang terbaik untuk anak kan.

Ok, sampai sini dulu. Next time, yuri merapu hal lain pulak. Sekarang ni nampaknya dah seronok nak citer pasal anak jer plak dah hahahaha

Friday, December 26, 2014

Tempahan cupcakes di decodanmakan

Harga dan Spesifikasi

Menerima tempahan untuk perayaan, majlis keraian, hari jadi, cenderahati, hantaran pertunangan/perkahwinan, dll

You all boleh lawat blog decodanmakan untuk tengok details dan contoh-contoh lain yer (^^,)//

Pakej A.  Cupcakes (kek sahaja tanpa topping)

Perisa pilihan: Butter Vanilla / Chocolate Moist
Harga : RM 1.50/pcs (saiz M); RM1.00/pcs (saiz S)
Minimum order 30pcs
Saiz: M (7cm atas, 4.5cm bawah);
         S (6cm atas, 3cm bawah)

** Tambahan 20sen untuk tambahan filling (inti): coklat, strawberi, blueberry
**Tambahan 20sen untuk individual packaging 


Pakej B. Cupcakes hiasan simple (topping butter cream sahaja)

Perisa kek : Vanilla / Chocolate Moist
Topping: Buttercream (perisa butter/lemon: boleh pilih warna topping)
Harga : RM32 / 16pcs
Minimum order 16pcs
Saiz M

**Tambahan 20sen untuk tambahan filling dalam kek: coklat, strawberi, blueberry
**Tambahan 20sen untuk individual packaging

Pakej C. Cupcakes topping dengan edible aksesori (choc button/choc rice/choc chips/manik/gula2 hiasan pelbagai bentuk)

Kek: Butter Vanilla / Chocolate Moist
Topping: Buttercream (Perisa butter/lemon: Boleh pilih warna)
Aksesori: choc button/choc rice/choc chips/manik/gula2 hiasan pelbagai bentuk
Harga : RM35 / 16pcs
Minimum order 16pcs
Saiz M

**Tambahan 20sen untuk tambahan filling dalam kek: coklat, strawberi, blueberry
**Tambahan 20sen untuk individual packaging





Pakej D. Cupcakes dengan topping oreo/cadbury@kitkat/buah

Kek: Butter Vanilla / Chocolate Moist
Topping: Buttercream 
Harga : RM35 / 12pcs
Minimum order 12pcs
Saiz M

**Tambahan 20sen untuk tambahan filling dalam kek: coklat, strawberi, blueberry
**Tambahan 20sen untuk individual packaging



Pakej E. Cupcakes dengan edible image

Kek: Butter Vanilla / Chocolate Moist
Topping: Buttercream (Perisa butter/lemon: Boleh pilih warna)
Edible image: hello kitty/Ben10, dll
Harga : RM75 / 24pcs
Minimum order 24pcs
Saiz M

**Tambahan 20sen untuk tambahan filling dalam kek: coklat, strawberi, blueberry
**Tambahan 20sen untuk individual packaging

Wednesday, December 24, 2014

Projek eBook novel yuri iqmal @ ayu munawer

Lama rasanya yuri tak update blog ni semenjak sibuk dengan projek decodanmakan.blogspot.com hehe Harap you all tak marah la yer. Novel yang boleh kata bertimbun jadi pekasam dalam komputer pun lama tak berusik. Hari ni yuri nak la mintak pendapat you all, kalau la yuri keluarkan, means pasarkan ebook untuk novel2 tu korang sokong tak? Dalam ebook tu nanti baru la  korang boleh baca sampai habis tiap novel yang yuri kongsi dekat sini.

Rasa macam nak buat poll. Camne yer. Ok... harap korang bagi respon tau (>0<)//